Hva er valutalån


Et valutabasert lån er et lån du kontrakterer i en annen valuta enn din primære, vanligvis for å dra fordel av lavere rentenivåer i den aktuelle valutaen sammenlignet med Norge. Slik reduseres rentekostnadene i forhold til et tilsvarende lån i norske kroner. Imidlertid inkluderer dette også kursutviklingen mellom norske kroner og lånevalutaen.

Hvis denne valutaen svekker seg mot norske kroner, vil du oppnå gevinster, men hvis den styrker seg mot norske kroner, vil du oppleve tilsvarende tap.

Hvordan fungerer valutabasert lån?

Du betaler renter i en fremmed valuta, mens valutakursutviklingen mellom lånevalutaen og din egen kontinuerlig bestemmer lånebeløpet (i norske kroner). Dette kan lettest forklares med følgende eksempel:

Rente- og avdragsfritt lån på NOK 7 000 000. Lån i britiske pund, og en valutakurs ved låneopptak på GBPNOK på 15,00. Lånerente i Norge på 2,5, og en lånerente i pund på 1,5.

Vi har ikke tatt hensyn til bankgebyrer og det såkalte rentepåslaget, som bankene alltid beregner seg som sin fortjenestemargin ved lån i valutaer annet enn norske kroner.

Lånebeløpet på 466 667 pund (valutakurs på 15)

Her blir rentedifferansen 1 %, noe som tilsvarer 70 000 kroner / år ved et lån på 7 000 000.

Vi ser på to forskjellige scenarioer;

Hvis den norske kronen styrker seg med 3 kroner slik at GBPNOK kursen blir 12, vil du få en kursgevinst på 1 400 000 kroner (466 667 pund vil på kurs 12 tilsvarer 5 600 000 norske kroner).

Hvis den norske kronen svekker seg med 3 kroner slik at GBPNOK kursen blir 18, vil du oppleve et kurstap på 1 400 000 kroner (466 667 pund vil på kurs 18 tilsvarer 8 400 000 norske kroner).

Historisk gunstige valutabaserte lån

Med tanke på den historisk svake norske kronen (våren 2020), kan det hevdes at det potensielt aldri har vært en bedre tid for nordmenn med inntekt i norske kroner å velge et valutabasert lån.

Renteforskjellen mellom norske kroner og de mest sannsynlige valutaene for å ta opp lån (euro, sveitsiske franc og dollar) har tidligere vært høyere. Men de faktiske markedsrentene og bankens rentepåslag vil bestemme den effektive renteforskjellen.

Hvis vi antar at bankens rentepåslag er 1 %, som er helt normalt, ender du opp med å betale samme løpende rente som før. Så i praksis sitter du igjen med en valutaposisjon på 466 667 pund.

Hva er Risikoen?

Basert på det ovennevnte eksempelet, ser vi at det er lite å vinne på rentedifferansen i norske kroner mot de valutaene det er aktuelt å vurdere et valutabasert lån i. Så i praksis blir dette nærmest en ren spekulasjon i kursutviklingen til den norske kronen og den valutaen du velger å låne i.

Det er også en betydelig risiko forbundet med valutaspekulasjon, så det er ikke anbefalt å utsette seg for denne risikoen med din egen bolig som sikkerhet, med mindre du har en sterk økonomisk stilling og er i stand til å absorbere potensielle tap.

Kombinasjonen av investering i valuta og pant i egen bolig har historisk vist seg å være problematisk. For eksempel, på Island, var det lenge populært å ta opp lån i yen for boligkjøp. Rentedifferansen mot japanske yen var nesten 10 %, så det var som om du fikk betalt for å låne på denne måten.

Men så kom finanskrisen i 2008, og den islandske valutaen kollapset, mens japanske yen styrket seg kraftig.

Boligmarkedet stod nesten stille, og de som hadde finansiert sine boliger på denne måten, ble svært hardt rammet. Størrelsen på lånene målt i islandsk valuta skjøt i været, og folk måtte betale høye renter på disse lånene samtidig som boligverdiene falt dramatisk.

Hvordan oppstår et lån?

Når norske banker gir lån i en annen valuta enn norske kroner, kan det være nærliggende å anta at de allerede har den aktuelle valutaen tilgjengelig, og at det er denne du låner. Men i praksis må banken skaffe valutaen du skal låne, for deretter å låne den ut til deg.

Dette skjer ved at banken kjøper terminkontrakter (vanligvis for 3 eller 6 måneder) og beregner et (ofte unødvendig høyt) rentepåslag på disse, før de låner ut til deg.

Derfor er det ofte relativt høye rentepåslag og termingebyrer ved tradisjonelle valutabaserte lån i banker, da banken hver 3. eller 6. måned må kjøpe en ny terminkontrakt (rullering), og velter alle kostnadene forbundet med dette (spread og margin) over på deg som kunde.

På denne måten blir i praksis mye av gevinsten ved å låne i det som i utgangspunktet er lavere renter spist opp løpende. Ofte sitter du igjen med bare valutarisikoen uten å ha fått noe særlig tilbake i form av lavere rentekostnader.

Hva er et syntetisk valutalån?

Gitt de betydelige kostnadene forbundet med tradisjonelle valutalån i norske banker, er det ofte en mer fordelaktig løsning å beholde det eksisterende lånet i norske kroner, og deretter gjøre en tilsvarende transaksjon i valutamarkedet parallelt.

Hvis du, som i eksemplet over, har et lån på 7 000 000 kroner og valutakursen mot euro er 13, ville du bare selge 538 461 euro (salg av EUR/NOK) for å oppnå den nøyaktige samme valutaeksponeringen.

På denne måten får du et helt annet kostnadsbilde, og i kombinasjon med at du ikke trenger pant i boligen, gir dette en langt bedre fleksibilitet for å gå inn og ut av ‘valutalånet’ i henhold til den løpende valutakursutviklingen.

Forbrukslån istedenfor valutalån?

Mens valutalån kan virke som en fristende mulighet for visse individer, spesielt de med betydelig likviditet og en robust toleranse for risiko, er det viktig å huske på at det ikke er en optimal løsning for alle. Hvis du prøver å unngå kompleksiteten og usikkerheten ved valutalån, eller hvis du er bekymret for mulige tap på grunn av uforutsigbare svingninger i valutakursen, kan det være lurt å vurdere mer tradisjonelle lånemuligheter.

Forbrukslån, for eksempel, kan være et tiltalende alternativ. Forbrukslån er lån tatt opp i hjemlandets valuta, noe som betyr at de ikke er utsatt for de samme valutarisikoene som valutalån. I stedet tilbyr forbrukslån faste renter og klare tilbakebetalingsplaner, noe som gjør det lettere for låntakere å budsjettere og planlegge for fremtidige betalinger. Selv om rentene på forbrukslån kan være høyere enn noen valutalån, tilbyr de en grad av stabilitet og forutsigbarhet som ofte er fraværende i valutalån.

Valutaspekulasjon, som er en integrert del av valutalån, er ikke noe for alle. Det krever en dyp forståelse av internasjonale økonomiske forhold, samt viljen til å påta seg en betydelig risiko. For mange kan dette være en stressende og usikker situasjon. I kontrast til dette tilbyr forbrukslån en enkel og grei løsning for å skaffe nødvendige midler uten behov for å overvåke og spekulere i valutamarkedet.

Derfor, hvis du er en potensiell låntaker som er bekymret for risikoene og usikkerheten forbundet med valutalån, kan det være verdt å se på forbrukslån som et mer håndterbart og forutsigbart alternativ. Ved å eliminere valutaspekulasjonen, kan du fokusere mer på dine personlige økonomiske mål og mindre på de potensielle risikoene i det globale valutamarkedet.

Skroll til toppen